جاشیر، چاشور یا چاشیر؛ گیاهی بومی منطقه آزاد ماکو با خواص بسیار دارویی و غذایی مهمان سفرهای بهاره و زمستانی مردم منطقه آزاد ماکوست که به صورت جوشانده یا ترشی مصرف می شود.
با رسیدن اواسط بهار کوهها و دامنه های منطقه آزاد ماکو شاهد رویش گیاهی می شود که مردم خاصیت دارویی و غذایی آن را به خوبی دریافته و به صورت گسترده ای از آن استفاده می کنند و حتی برای سفره های زمستانی خود نیز آنرا به صورت ترشی درست کرده و مصرف می کنند.
چاشور یا جاشیر گیاهی با خواص درمان بیماریهای کلیوی و بازکننده مجاری ادراری است که مصرف دارویی آن باید با تجویز و زیر نظر پزشک صورت گیرد .
جاشیر (جوشیر یا چاشور) با نام علمی « Prangos ferulaceae » گیاهی است پایا از خانواده چتریان و جوشیر صمغی که از گیاهی به همین نام گرفته میشود. این گیاه بسیار مقوی و با ارزش بوده؛ به طوری که وجه تسمیه گیاه به کیفیت بالای غذایی آن در مقایسه با شیر اشاره دارد.
فصل برداشت آن در اواخر اردیبهشت و اوایل خرداد ماه می باشد که در موقع درو یا جمع آوری محصول قسمت ساقه ی بلند را می چینند که در هنگام چیدن ماده ی سفید رنگی تراوش می کند که بسیار حالت چسبندگی دارد.
این گیاه تلخ مزه است به همین خاطر قبل از استفاده آن را خوب تمیز می کنند سپس با آب می جوشاند تا هم تلخی آن از بین برود و هم برای استفاده کمی نرم تر شود چرا که علاوه بر تلخی گیاه بسیار سخت و سفت است، بعد آن را با آب و نمک مخلوط می کنند و در دبّه می ریزند تا خوب جا بیافتد البته بعضی از مردم از سرکه هم برای جا افتادن و قابل مصرف بودن نیز استفاده می کنند.
چاشیر به عنوان ترشی مخصوص در زمستان بر سر سفرهای مردم یافت می شود شاید بتوان گفت که به عنوان دِسِر ترشی استفاده می شود.
گردشگرانی که از منطقه آزاد ماکو بازدید می کنند حتما در بازار و رستورانها سراغ این گیاه را بگیرند و از مزه آن لذت ببرند.